El passat dimarts 6 d’octubre es va inaugurar al Palau de la Música Catalana, una exposició dedicada a Santi Moix amb un inconfusible regust bisbalenc. I és que per a la creació d’algunes de les peces exposades, el reconegut pintor i escultor català resident als Estats Units ha comptat amb la col·laboració d’un equip d’artesans ubicats a la Bisbal d’Empordà format pels ceramistes Joan Raventós, David Rossell i Anna Ballesté.
Retrocedint en el temps, tot té l’origen en un dels projectes més ambiciosos de Moix: la recuperació de l’església romànica de Sant Víctor de Seurí, al Pallars Sobirà (iniciativa que s’ha pogut dur a terme gràcies a la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat i el Bisbat de Lleida). L’actuació de l’artista consistiria en omplir de frescos tot l’interior de l’església, creant noves pintures amb tècniques antigues per, finalment, dotar el conjunt de Seurí d’una última gran peça: una gran flor de porcellana.
És en la creació d’aquesta flor on Santi Moix va comptar amb l’equip d’artesans ceramistes de primer nivell ubicats a la Bisbal. El grup va fabricar tots i cada un dels pètals de l’obra, cercant la forma més adequada de treballar la porcellana a partir dels esbossos i les indicacions de l’artista. Cal tenir present també que, durant mesos de laboriosa i acurada feina, es va comptar l’ajut d’altres industrials empordanesos. Sense anar més lluny, l’estructura que subjecta la flor s’ha construït a Torroella de Montgrí.
Col·laboracions com la que han fet els artesans bisbalencs amb Santi Moix fan palès que la ceràmica bisbalenca està assolint un indiscutible primer nivell nacional i internacional. Aquest reconeixement ve catapultat amb l’esforç incansable dels ceramistes de la Bisbal. La flor de Moix es pot veure en primícia fins el 12 de novembre en aquesta exposició que acull el Palau de la Música Catalana de Barcelona.
Nota de prensa del ajuntament de La Bisbal d’Emporda