Ahir, dimecres, l’alcalde de l’Ajuntament de la Bisbal i president del Patronat de l’Terracotta Museu, Enric Marquès, i el president de l’Associació de Ceramistes la Bisbal, Joan Vilà-Clara, van signar un conveni de col·laboració per cedir l’ús de dos sales del museu. Aquests espais serviran de seu social de l’entitat, a l’hora que també permetran desenvolupar un projecte llargament reivindicat pel col·lectiu: dotar la Bisbal d’un taller artesà de recerca artística que estigui a el servei de professionals de la ceràmica.
Aquest nou taller dins de les instal·lacions de l’Terracotta consolida, així, un dels objectius principals de l’equipament bisbalenc: convertir-se en un espai a el servei de el sector, motor per a la promoció de l’actual indústria i els nous productes i aplicacions de la ceràmica a la ciutat. Si bé actualment el museu està en fase d’equipar el taller ceràmic artesà perquè es converteixi en un centre dedicat a la investigació, vinculats amb el sector professional, es preveu que l’espai disposi d’una impressora 3D d’argila en estat plàstic: una eina imprescindible per dotar-lo amb les tecnologies de treball més avançades.
L’Associació de Ceramistes la Bisbal agrupa empreses, professionals de la ceràmica, ceramistes aficionats, col·leccionistes, professors i particulars que tenen com a nexe d’unió la cerámica.Su objectiu principal és promoure, coordinar i intensificar els esforços per a l’estudi, la pràctica i la difusió de la ceràmica de casa nostra. Actualment l’associació comissaria dues sales d’exposicions temporals: l’Espai Actualitat, que exposa la mostra anual Ceràmica Viva Empordà, on prop d’una trentena d’artistes mostren la seva obra; i l’Espai La Peixera, amb exposicions d’una periodicitat bimensual dedicades a l’actualitat de la ceràmica. L’entitat també forma part de l’equip organitzatiu de la primera edició de la Terracotta Biennal, que se celebrarà entre el 16 i el 18 d’octubre d’aquest any i que, precisament, té la Ceràmica 3D com a eix temàtic.
Els espais cedits es van rehabilitar durant l’última fase d’obres de l’museu (2018-2019). Les obres i l’equipament són possibles gràcies a la participació de l’Ajuntament de la Bisbal i de la mateixa Terracotta Museu en el projecte COOP’ART, que té com a objectiu fomentar una estratègia compartida d’innovació i desenvolupament sostenible de l’artesania. Ho fa gràcies a una subvenció concedida pel programa europeu de cooperació territorial POCTEFA (programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra). Aquest programa ha estat creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori transfronterer entre els tres països, a el temps que co-finança econòmicament projectes de cooperació dissenyats i gestionats per actors de banda i banda dels Pirineus.