Presentació Biennal dedicada a la ceràmica 3D.

Oct 7, 2020

La primera edició de Terracotta Biennal de la Bisbal d’Empordà, una mostra que se celebrarà del 16 al 18 d’octubre i que inclourà prop d’una trentena de participants i d’activitats, neix amb la voluntat d’erigir-se en una iniciativa per promoure la investigació, divulgació i dinamització de la ceràmica. Fins a cinc exposicions al Terracotta Museu, demostracions, conferències, tallers, visites guiades, gastronomia, performances, cuites i una bicicletada per les xemeneies industrials formen un variat i complet programa. Un projecte, però, que va més enllà de la mateixa mostra amb treballs d’investigació, alguns amb especialistes de la Universitat de Girona (UdG).

Experiència i futur

La biennal tindrà com a gran eix temàtic la ceràmica 3D. L’adquisició d’una impressora en tres dimensions ha permès aprofundir i investigar en aquesta línia, que obre múltiples possibilitats. Joan Raventós, responsable de la programació 3D de l’esdeveniment i vicepresident de l’Associació de Ceramistes, explica que es volen mostrar les possibilitats i el valor que poden aportar les tecnologies de fabricació additiva, com ara la impressió 3D, entre d’altres, als productes dels artesans vinculats al sector de la ceràmica. L’objectiu és marcar estratègies de futur de la ceràmica valorant sempre el bagatge històric de la ceràmica de la Bisbal. Això s’ha de basar en la formació i, per descomptat, en el fet que el sector ceràmic investigui, s’actualitzi i estigui amb contacte amb el mercat internacional per poder oferir productes de qualitat i amb més valor afegit. “Tal com succeeix amb qualsevol mena de materials, actualment existeix un ampli ventall de mètodes d’impressió 3D de ceràmica”, ha declarat Raventós, tot afegint-hi que: “Les sinergies del treball previ han despertat un gran interès i diria que hem creat la primera comunitat 3D en argila del món.” La presència de la impressió de ceràmica 3D i la seva aplicació industrial no és tan generalitzada com les tecnologies plàstiques o, fins i tot, metàl·liques, i el futur d’aquesta aplicació a la disciplina es “preveu prometedor”.

L’alcalde de la Bisbal, Enric Marquès, ha destacat que aquesta proposta és un exemple del treball conjunt amb múltiples agents: des de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal, fins a la Unió de Comerciants, amb el Terracotta Museu i el mateix consistori.

Terracotta Biennal arriba com una acció dissenyada dins el projecte COOP’ART, del qual forma part l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà i el Terracotta Museu, juntament amb altres dotze socis, i que s’emmarca dins el programa europeu Poctefa de cooperació. Aquesta acció té el suport de l’Associació de Ceramistes i de l’Escola de Ceràmica de la Bisbal.

Un dels punts destacats del Terracotta Biennal serà l’espai expositor que s’ubicarà als exteriors del Terracotta Museu. Destinat als professionals del sector de la ceràmica i a les institucions vinculades, inclourà més d’una trentena d’expositors que mostraran peces de producció pròpia, remarcant la qualitat i l’ànima exclusiva de cada productor, d’altres parts de Catalunya i del sud de França. L’espai vol servir per fomentar la connexió amb altres sectors, alhora que esdevé un espai de venda per crear sinergies i fer nous contactes.També cal fer esment de la Gastro Biennal: la Unió de Comerciants de la Bisbal aprofitarà l’esdeveniment per oferir a visitants i expositors la possibilitat de tastar el productes d’alimentació locals. Així, presentaran una proposta per donar a conèixer la gastronomia de qualitat que hi ha a la Bisbal: des d’un senzill cafè fins a un menú diari. Els exteriors del Terracotta Museu inclouran tres espais diferenciats: GastroBiennal Cafè, GastroBiennal Shop i GastroBiennal Relax.Els organitzadors esperen que la població es faci seva Terracotta Biennal i que el gran públic quedi seduït per viure una proposta experiencial, d’entreteniment,que generi un vincle que faci sentir partícip. És per això que anirà més enllà i les Voltes acolliran una exposició fotogràfica creada amb la col·laboració de fotògrafs professionals i amateurs que han cedit les seves fotos per a l’ocasió. Dins d’aquest projecte, també es vol fer que la Bisbal Ceràmica respiri un ambient festiu a tota la Vila de la Bisbal i per això es proposa aquesta mostra de fotografies a l’icònica avinguda bisbalenca, des de la tardor fins passat Nadal. “És essencial vincular la Biennal amb la ciutat i creiem que, amb aquesta exposició, la ciutat se la farà seva”, ha explicat Joan Vilaclara, president de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal d’Empordà.

Terracotta Biennal arriba com una acció dissenyada dins el projecte COOP’ART, del qual en forma part l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, i el Terracotta Museu, juntament amb altres 12 socis i que s’emmarca dins el programa europeu POCTEFA de cooperació territorial. Aquesta acció té el suport de l’Associació de Ceramistes. Projecte cofinançat pel FEDER